top of page
Eftychia D.

Shin Saimdang, η γυναίκα που απεικονίζεται στα 50.000 won

To 2017 γνωρίσαμε οι περισσότεροι την Shin Saimdang μέσω του K-drama, Saimdang, Light’s Diary που την υποδύθηκε η Lee Young Ae. Εξαιτίας της σειράς που παρακολούθησα και εντυπωσίαστηκα από την ζωή της, άρχισα να ψάχνω να δω πόσα από αυτά που έδειξε η σειρά ήταν αληθινά και πόσα μυθοπλασία. Αναγνωρίζοντας το πόσο σημαντικό ήταν το έργο της, αλλά και η βοήθεια που δέχτηκε από την οικογένεια της, αποφάσισα να κάνω ένα μικρό αφιέρωμα για αυτήν την σπουδαία γυναίκα το 2017 στην ελληνική γλώσσα και πολύς κόσμος εντυπωσιάστηκε που έμαθε την ιστορία της. Έτσι, τώρα ξαναγράφω το άρθρο στα αγγλικά.


H Shin Saimdang, όπου το αληθινό της όνομα ήταν Shin In-seon γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1504 καιήταν Κορεάτισσα ζωγράφος, καλλιγράφος, συγγραφέας και ποιήτρια, ενώ είχε και ταλέντο στο κέντημα. Η προσωπικότητα της την κατέτασσε ως γυναίκα πρότυπο σύμφωνα με τις αρχές του Κομφουκιανισμού.


Σε νεαρή ηλικία, η Shin έδειξε πως διαθέτει κοφτερό μυαλό και η οικογένεια της, την στήριξε. Έχοντας μεγαλώσει σε μια οικογένεια χωρίς αδελφούς, έλαβε αυτή την μόρφωση που άρμοζε σε ένα αγόρι. Ο παππούς της, της μετέφερε τις γνώσεις του και διδάχτηκε τις αρχές του νεο-κομφουκιανισμού, όπως και λογοτεχνία και ιστορία.


Ο πατέρας την Shin αποφάσισε να την παντρέψει με έναν άνεργο και φτωχό άντρα, επειδή υποσχέθηκε πως θα την αφήσει να συνεχίσει την καλλιτεχνική της δουλειά. Γέννησε πέντε γιους και τρεις κόρες, όπου ένας από τους γιους της ήταν ο Yi I, ο οποίος στην πορεία έγινε γνωστός λόγιος και η κόρη της, Yi Mae-chang που ασχολήθηκε με την ποίηση και ήταν γνωστή ως “Η μικρή Shin Saimdang”. Από την άλλη, ο γιος της, Yi U πήρε το ταλέντο της μαμάς του και έγινε ζωγράφος, ζωγραφίζοντας έντομα που έμοιαζαν με αληθινά.


Ο άντρας της Saimdang έφερε μια kisaeng να μείνει στο ίδιο σπίτι με την γυναίκα του, κάτι που έκανε την γυναίκα του να γίνει ψυχρή απέναντι στον άντρα της και να αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής της στην ανατροφή των παιδιών της και στα ταλέντα της, αλλά δυστυχώς πέθανε νωρίς σε ηλικία 46 ετών.

Αν και στο Joseon, η γυναίκα όταν παντρεύονταν παρατούσε όποιο ταλέντο είχε για να ασχοληθεί με το νοικοκυριό, τον άντρα της και την ανατροφή των παιδιών της, η Shin Saimdang κατάφερε να αναπτύξει το καλλιτεχνικό της έργο και να δώσει στην ανθρωπότητα μερικά σπουδαία έργα.

Το κύριο θέμα των ζωγραφικών απεικονίσεων της ήταν τα έντομα, λουλούδια, οι πεταλούδες, τα σταφύλια, τα ψάρια και τα τοπία. Την υπογραφή της φέρουν περίπου 40 πίνακες που έχουν βρεθεί, ενώ λέγεται πως υπήρξαν περισσότεροι.


Paintings of Shin Saimdang © National Museum of Korea


Δεν έχουν βρεθεί πολλά έργα της από την καλλιγραφία, αλλά αυτά που υπάρχουν έδειξαν το στυλ της και μάλιστα οι δουλειές της δέχτηκαν εγκώμια από υψηλόβαθμους αξιωματούχους και η δουλειά της χαρακτηρίστηκε παρόμοια με αυτήν του Ahn Gyeon.



Η Shin Saimdang είναι η πρώτη γυναίκα που το πρόσωπο της τυπώθηκε πάνω στο κορεατικό χαρτονόμισμα των 50,000 won, ενώ η ζωγραφιά της, Mook Grapes and Chochungdosubyeong (South Korean National Treasure No. 595) εμφανίζεται στην μπροστινή πλευρά του χαρτονομίσματος και στην πίσω όψη εμφανίζονται οι πίνακες της, 'wolmaedo' και 'pungjugdo' ζωγραφισμένοι κάθετα. Η τράπεζα της Κορέας ανακοίνωσε πως έγινε η επιλογή της Shin Saimdang, ώστε να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την ισότητα των δυο φύλων και να τονίσει την σπουδαιότητα της μόρφωσης και της οικογένειας.


Ποίηση

  • Looking Back at my Parents' Home while Going Over Daegwallyeong Pass – ήταν ένα ποίημα που γράφτηκε με πονεμένη καρδιά, όταν άφηνε το πατρικό της και τη μητέρα της.

  • Thinking of Parents – Ήταν ένα ποίημα αφιερωμένο στη μητέρα της και έδειχνε την αφοσιώση της σε αυτήν.

Ζωγραφική

  • Landscape

  • Mountains and rivers

  • Grass and insect painting

  • Geese among reeds

 

Πρωτότυπο άρθρο: Korea.net

Μετάφραση και επιμέλεια άρθρου στα αγγλικά και τα ελληνικά: Korean Dramas (Greek Fans)

 

Ακολουθήστε με στα social media μου:







linktr.ee:



41 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page