top of page

Η άποψη του Κορεάτη φίλου μου για τον εορτασμό του Seollal

Οι Κορεάτες είναι πολύ απασχολημένοι όλο το χρόνο και δεν είναι εύκολο να συναντούν τους ανθρώπους που αγαπούν. Έτσι, το Seollal είναι η καλύτερη ευκαιρία για να βρει ένας Κορεάτης λίγο ελεύθερο χρόνο για να τους συναντήσει, είτε είναι οικογένεια είτε φίλοι. Ζήτησα από τον καλό μου φίλο από τη Νότια Κορέα, Sung Lak Jung, να μου πει τη γνώμη του για τον Seollal και ορίστε η γνώμη του.
Φέτος το Seollal εορτάστηκε στη 1 Φεβρουαρίου (Δευτέρα) και ολοκλήρώθηκε την Τετάρτη. Όταν τον ρώτησα αν του αρέσει η συγκεκριμένη γιορτή, μου είπε ότι είναι από τις αγαπημένες του διακοπές γιατί μπορεί να ξεκουραστεί, να κοιμηθεί και να διασκεδάσει λίγο περισσότερο. Είναι η μοναδική γιορτή που έχει τόσες μέρες άδεια και το εκμεταλλεύεται για να είναι με την οικογένεια και τους φίλους και να περνάει λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί τους, μιλώντας και παίζοντας παραδοσιακά παιχνίδια. Ένα άλλο πλεονέκτημα του Seollal είναι το νόστιμο φαγητό που μπορεί να φάει. Του αρέσει να τρώει στο σπίτι -όπως λέει η παράδοση- με την οικογένειά του rice cakes soup και dumpling soup και μετά βγαίνει με τους φίλους του για να φάει μπάρμπεκιου ή σασίμι με σότζου σε εστιατόριο. 
Πολλές οικογένειες στην Κορέα τείνουν να συγκεντρώνονται όλα τα μέλη, να φορούν την παραδοσιακή στολή Hanbok και να αποτίουν φόρο τιμής στους πρεσβυτέρους, υποκλινόμενοι μπροστά τους. Στη συνέχεια, οι μεγάλοι δίνουν χρήματα σε μικρά σακουλάκια με κορδόνια που ονομάζονται bokjumeoni και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια. Αυτός προτιμά να παίζει διαδικτυακό go-stop, ενώ άλλα μέλη της οικογένειας του παίζουν yutnori και go-stop.
Όταν τον ρώτησα αν υπήρχε κάτι που δεν του άρεσε στο Seollal, είπε αμέσως ότι δεν του άρεσε το Jesa. Είναι μια τελετή όπου κάθε οικογένεια τιμά τους προγόνους της και συνήθως γίνεται την επέτειο του θανάτου του προγόνου ως μνημόσυνο. Είναι οι προγονικές τελετές, όπου τον τελευταίο καιρό δεν γιορτάζεται από όλους τους Κορεάτες και συνήθως τιμάνε τη μνήμη των γονέων ή των παππούδων και όχι των παλαιότερων προγόνων, ενώ κάποιοι που έχουν ασπαστεί τον Χριστιανισμό δεν το γιορτάζουν πια.

Ο Sung Lak Jung μου είπε ότι επειδή οι προγονικές τελετές δεν ταιριάζουν με τις χριστιανικές πεποιθήσεις, αυτός και οι γονείς του είναι χριστιανοί, δεν τους αρέσει να το κάνουν. Επειδή όμως κάποιοι συγγενείς δεν είναι χριστιανοί, νιώθουν την ανάγκη να συνεχίσουν αυτό το έθιμο, παρόλο που δεν το θέλουν. Έτσι, η άποψή του είναι ότι είναι καλό όταν μια χώρα έχει παραδόσεις και τις διατηρεί, αλλά δεν του αρέσει όταν νιώθει ότι κάτι είναι υποχρεωτικό και όχι επειδή θέλει να το κάνει. 
 

Επιμέλεια άρθρου: Korean Dramas (Greek Fans)

Photos: Sung Lak Jung, τα σχέδια είναι δικά μου

 

Ακολουθήστε με στα social media μου:







linktr.ee:


71 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page