top of page

Η κορεατική σούπα juk και ο δικός μας τραχανάς


Photos: @mashisogood (left, chicken porridge), Dovletoglou Eftychia (right, trachanas), edited by me


Το φθινόπωρο φέρνει βροχές και κρύο και μαζί του και πολλές ασθένειες. Έτσι, ο οργανισμός μας επιζητά να φάει κάτι ζεστό που θα τον ανακουφίσει, όπως η σούπα. Ο κόσμος από αρχαιοτάτων χρόνων είχε κάποια φαγητά που βοηθούσαν στα κρυολογήματα και τις λοιπές ασθένειες και ένα από αυτά θα αναλύσω παρακάτω για την Νότια Κορέα και την Ελλάδα αντίστοιχα.



Στην Νότια Κορέα από τα παλιά χρόνια ως και σήμερα, συνηθίζουν να μαγειρεύουν για τους άρρωστους, τα βρέφη και τους ηλικιωμένους πόριτζ, που είναι γνωστό στην Κορέα με το όνομα juk και το κύριο συστατικό του είναι το ρύζι. Είναι μια σούπα που σερβίρεται ως φάρμακο κατά κύριο λόγο και γι’ αυτό είναι άνοστο, αναγκάζοντας αυτούς που το μαγείρευαν να προσθέσουν και άλλα υλικά με θρεπτικά συστατικά και το συγκεκριμένο φαγητό απέκτησε μεγάλη ποικιλία γεύσεων, ώστε να είναι πιο γευστικό. Μερικά από τα υλικά που προστέθηκαν είναι η κολοκύθα, η κότα, τα κόκκινα φασόλια, το σουσάμι, θαλασσινά όπως αμπαλόνε, λαχανικάκαι πολλά άλλα. Επίσης, συνοδεύεται με πολλά συνοδευτικάόπως κίμτσι, θαλασσινά και μερικά λαχανικά. Τα ευεργετικά οφέλη του juk είναι πως βοηθά τους ασθενείς να γίνουν γρήγορα καλά λόγω των θρεπτικών συστατικών του και είναι εύκολο στην πέψη λόγω της υφής του. Επίσης, είναι πλούσιο σε μέταλλα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και του μυϊκού συστήματος και δίνει ενέργεια.



Και στην Ελλάδα όμως έχουμε το δικό μας porridge που μοιάζει πολύ με την κορεατική εκδοχή του. Το δικό μας γιατρικό, εκτός της κοτόσουπας είναι μια εξέλιξη του χυλού που έτρωγαν οι Έλληνες στην αρχαιότητα και αναφέρεται σε ρωμαϊκό βιβλίο μαγειρικής τον 1ο μ.Χ αιώνα. Αυτή η σούπα λέγεται τραχανάς και μπορεί να μαγειρευτεί αραιωμένος με πολύ νερό ή πιο πηχτός. Είναι μια σούπα που περιέχει ένα ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα με ακανόνιστο σχήμα. Αρχικά, μπορούσες να βρεις μόνο δυο είδη τραχανά. Τον ξινό και τον γλυκό, όμως τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μεγαλύτερη ποικιλία, όπως με ποικιλία λαχανικών, ή με συγκεκριμένα λαχανικά. Τα ευεργετικά οφέλη του ελληνικού τραχανά είναι πως το συγκεκριμένο πιάτο είναι χαμηλό σε λιπαρά και περιέχει συστατικά που βοηθούν στην σωστή λειτουργία του οργανισμού, όπως και του νευρικού και μυϊκού συστήματος, αφού είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, φώσφορο. Επίσης, είναι μια τροφή που βοηθά στο δέρμα, τα οστά, τα μάτια και την καρδιά. Η ύπαρξη γάλακτος στη σούπα δίνει πρωτεϊνες και ασβέστιο, αλλά σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά, το καθιστά μια καλή τροφή για τους αρρώστους που χρειάζονται ενέργεια.

 

Πρωτότυπο άρθρο από Korea.net

Μετάφραση και επιμέλεια άρθρου: Korean Dramas (Greek Fans)

Photos: @mashisogood (Instagram) & me

 

Ακολουθήστε με στα social media μου:







linktr.ee:



51 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page