top of page
Eftychia D.

Ο Κορεατό-Ελληνικής καταγωγής, Παύλος Τσανγκ, επιστρέφει στην Κορέα να προωθήσει ελληνικά προϊόντα



Η πρώτη Κορεατική Οδύσσεια ξεκινά...

Ο κ. Παυλος Τσανγκ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα από πατερα Κορεάτη (Alexandros Chang) και μητέρα Ελληνίδα (Andriani Chang). Είναι ο μικρότερος από τρία αδελφια (Νίκος και Λευτέρης).

Ο πατερας του κ. Chang, γεννηθηκε στην Βόρεια Κορέα αλλά κατα την διάρκεια του Κορεατικού πολέμου, οι Βόρειο Κορεάτες σκοτωσαν την οικογένεια του και έμεινε μόνος. Έφυγε κάτω από δυσμενείς συνθήκες για τη Νότια Κορεα και εκει είχε την τύχη να "πέσει" πάνω στην Ελληνική αποστολή, όπου και υπηρέτησε μέχρι το τέλος του πολέμου. Όταν τελείωσε ο πόλεμος, ο στρατηγός Γεννηματάς που ηταν και αρχηγός της αποστολής, τον έφερε στην Ελλάδα και τον έβαλε στο πανεπιστήμιο όπου σπούδασε Αρχαιολογία και Θεολογία. Αργότερα, ο στρατηγός Γεννηματάς, έγινε ο νονός του κ. Chang, αφού τον βάφτισε χριστιανό και πήρε το όνομα Αλέξανδρος.

Εκείνο το διάστημα υπήρχαν πολλες μικρές Κορεατικές εταιρείες που προσπαθούσαν να κάνουν εξαγωγές και ο κ. Alexandros Chang βοήθησε να ξεκινήσουν οι πρώτες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Κορέας, κάνοντας μάλιστα και την πρωτη διακρατική συμφωνία. Ετσι, ασχοληθηκε με το εμπόριο και εγινε αποκλειστικός αντιπρόσωπος και εισαγωγέας για καποιες Κορεατικές εταιρείες, όπως η Kumho tires, Kia motors και η γυναίκα του ήταν εισαγωγέας του μεγαλύτερου εργοστασίου καλλυντικών, Amore Pacific. Ο ίδιος τιμηθηκε απο πολλούς προέδρους της Κορέας με το ανώτερο παράσημο της χώρας για την υποστήριξη του σε πολλα πράγματα. Αυτός ήταν ο άνθρωπος που ξεκίνησε τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος – Κορέας, όταν η Ελλάδα ηταν πιο δυνατή οικονομικά χώρα απο την Κορέα. Όταν ηρθε η οικονομική κριση στην Κορεα και μετέπειτα στην Ελλάδα, οι δουλειές του κ. Chang δεν πήγαν όπως τα περίμενε.

Η δεύτερη Κορεατική Οδύσσεια ξεκινά...

Ο κ. Pavlos Chang είχε ήδη μεγαλώσει, όταν η οικονομική κρίση χτύπησε την πόρτα και της Ελλάδος. Τα πράγματα ήταν και παραμένουν δύσκολα στην Ελλάδα και έτσι αποφάσισε να κάνει το

αντίστροφο σε σχέση με τον μπαμπά του και να μεταναστεύσει στη Σεούλ, κάνοντας εξαγωγες απο την Ελλάδα στην Κορέα. Έκανε μια ενδελεχή έρευνα αγοράς και είδε πως ένα απο τα πιο παραγωγικά προϊόντα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ειναι το κρασί. Αφου δεν υπηρχε ελληνική παρουσία κρασιού στην Κορέα, αποφάσισε να προωθήσει το Ελληνικό κρασί στην Κορεατική αγορά. Στα πρώτα ταξιδια στην Κορέα, βρήκε πόρτες κλειστές, γιατί καμία εταιρεία δεν ήξερε τα ελληνικά κρασιά. Ετσι αποφασισε να εγκατασταθεί στην Κορεα και να ξεκινησεί με βάση τη Σεούλ. Κατοπιν ηρθε και ο αδελφός του, Λευτέρης, το 2014 και ίδρυσαν μαζί την Hellenic Wine, μια Κορεατική εισαγωγική εταιρεία.

Φτιάχνοντας τη ζωή του στην Κορέα μ’ ελληνικά προϊόντα

Στην αρχή ηταν πολυ δύσκολα, προσπαθώντας να ενημερωθεί η αγορα για το Ελληνικό κρασί, αλλά σύντομα άρχισαν ν’ ανοίγονται διάφορες ευκαιρίες και να πηγαίνουν καλά τα πράγματα. Τότε, το Εnterprise Greece βλέποντας την παρουσία Ελληνικών κρασιών στην Κορέα, αποφάσισε να κάνει κάποιες προωθητικές ενέργειες για 3 χρόνια και αυτό βοήθησε επίσης. Στην Κορέα έχουν ζητηση τα γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά κρασιά κυρίως.

Ο στόχος που έθεσε ο κ. Pavlos Chang με τον αδελφό του ήταν να προσπαθήσουν ν’ ανταγωνιστούν αυτες τις χώρες, κάνοντας εισαγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας μόνο. Το προβλημα που προέκυψε ήταν πως οι τιμές ήταν πολύ υψηλές. Έτσι, αποφάσισαν παραλληλα να ιδρύσουν και μια αλλα εισαγωγική εταιρεία τροφίμων και οι συνεργασίες που προέκυψαν ήταν με την Δελτα, Αττική (μέλι), Φέτα Ηπειρος και άλλες.

Οι αναμνήσεις του κ. Chang όσο προσπαθούσε να φτιάξει την εταιρεία του ήταν πως γενικά δυσκολεύτηκε να το πετύχει και πως είναι πολύ δύσκολο αν δεν έχεις υψηλό κεφάλαιο. Στο δικό του κομμάτι, ήταν πολύ δυσκολότερα, γιατί η έκδοση άδειας εισαγωγής αλκοόλ είνα μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Όμως οι προσπάθειες του στέφθηκαν μ’ επιτυχία και τον προσκάλεσαν ως κριτή στον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό κρασιού στην Ασία, το Asia Wine Trophy.


* Ευχαριστώ που διαβάσατε το άρθρο


Όλες οι φωτογραφίες είναι ευγενική προσφορά του κ. Παύλου Τσανγκ

 








1,292 views0 comments

コメント


Post: Blog2_Post
bottom of page