top of page

ΠΩΣ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΚΟΡΕΑΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΘΡΩΠΟ



English Article = https://www.korea.net/TalkTalkKorea/English/community/community/CMN0000005402


Οι Κορεάτικες σειρές παρουσιάζουν γλαφυρά ξεχωριστές προσωπικότητες και εμβαθύνουν στην ψυχή όλων των χαρακτήρων, σε σημείο να καταννοούμε και το πως κάποιος έγινε κακός. Αυτό είναι ένα συν που το συνάντησα μόνο στις Κορεάτικες σειρές. Έχω δει πολλές σειρές από όλο τον κόσμο σχεδόν και καμιά δεν το έχει καταφέρει αυτό. Όλα τα σενάρια, απλά ξύνουν την επιφάνεια του χαρακτήρα, και δεν διεισδύουν στα ενδότερα. Μέσα από όλο αυτό το ψυχογράφημα, θα μπορούσα να πάρω πτυχίο ψυχολογίας και ν’ ανοίξω δικό μου γραφείο, αλλά φυσικά θα μπορούσα να κάνω την διαδικτυακή ψυχολόγο και να σας καταθέσω όλα όσα έμαθα και εκτίμησα βλέποντας Κορεάτικες σειρές.


1. Να εκτιμώ τους καλούς ανθρώπους που έχω δίπλα μου και να μην τους θεωρώ δεδομένους. Να κάνω και να λέω πράγματα που δεν θα το μετανιώσω και να τους λέω “σ’ αγαπώ” όσο είναι ακόμη δίπλα μου.


2. Να δίνουμε πολύ αγάπη στους ανθρώπους, γιατί αυτό μπορεί να τους κάνει να πάρουν τον σωστό δρόμο. Είδα πολλές φορές στις σειρές, ανθρώπους που έκαναν κακό στους άλλους, γιατί δεν βρέθηκε κάποιος ν’ απλώσει το χέρι του να βοηθήσει. Αυτό ταιριάζει και με το εδάφιο στην Αγία Γραφή που λέει: Νίκα το κακό με το καλό, και ένα άλλο που λέει ότι η καλή πράξη στον κακό θα είναι σαν πυρακτωμένο σίδερο στην καρδιά του.


3. Να μην μουρμουράω για τις δυσκολίες της ζωής. Πολύς κόσμος υποφέρει και γνωρίζει την αδικία. Προσπαθώ να χαμογελάω στις δυσκολίες, αν και κάποιες φορές είναι δύσκολο.


4. Πίσω από μια υστερική γυναίκα κρύβεται ένας ανίκανος άντρας που την κάνει να νιώθει άχρηστη και της ασκεί ψυχολογική βία. Στις Κορεάτικες σειρές είδα πολλές φορές πως μια γυναίκα γίνεται κακιά όταν βιώνει λεκτική βία. Προσπαθώ να τις κατανοήσω, κι αν μπορώ να βοηθήσω.


5. Ο θύτης που ασκεί εκφοβισμό (σχολικό, κοινωνικό, εταιρικό κτλ), είναι αυτός που είναι θύμα βίας στο σπίτι του και προσπαθεί ν’ αποδείξει την αξία του υποβιβάζοντας άλλους, αφού το μόνο που βίωσε ήταν η βία και όχι η αγάπη. Δεν μισώ αυτόν που κάνει bullying, αλλά τους γονείς που τον έκαναν να βλέπει βία και του έμαθαν λάθος τη ζωή. Στο τέλος, είναι και αυτός ένα παιδί διψασμένο γι’ αγάπη που δεν έλαβε ποτέ.


6. Μου έμαθαν να σκέφτομαι με περισσότερο βάθος και να καταννοώ καλύτερα τον συνομιλητή μου. Πολλές φορές μπορώ να κατανοήσω που το πάει κάποιος και γιατί μιλάει ή φέρεται έτσι. Έχω κατανοήσει το παρασκήνιο που υπάρχει σε πολιτικό, οικονομικό, θρησκευτικό και κοινωνικό επίπεδο, αφού βλέπω σειρές όλων των ειδών και όχι μόνο ρομάντζα. Είδα πολλές φορές σε σειρές το πως δουλεύουν οι άνθρωποι παρασκηνιακά και πλέον είμαι περισσότερο υποψιασμένη. Έτσι, προσπαθώ να μην έχω άποψη για πράγματα που δεν ήμουν παρούσα όταν συνέβησαν, γιατί μόνο οι άμεσα ενδιαφέρομενοι μπορούν να ξέρουν την αλήθεια και τις περισσότερες φορές δεν μαθαίνουμε τι πραγματικά έγινε.


7. Τίποτα δεν σου χαρίζεται και πρέπει να δουλέψεις σκληρά για να το καταφέρεις. Μπορεί να έχεις πολλές φορές, τρικλοποδιές στον δρόμο σου, αλλά το σημαντικό είναι να σηκώνεσαι και πάλι. Δουλειά, δουλειά και πάλι δουλειά. Να μην δέχομαι τίποτα δωρεάν, ώστε να μην έχει απαιτήσεις μετά από μένα. Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος είπε πως τ’ αγαθά κόπεις κτόνται.


8. Μ’ έκαναν να καταλάβω τις διαφορές μεταξύ πλούσιου και φτωχού και να καταννοήσω καλύτερα από ποτέ, ότι υπάρχει χάσμα και είναι σωστό να είναι ο καθένας με την τάξη του. Όσο καιρό έβλεπα ευρωπαϊκές, αμερικάνικες και λατινοαμερικάνικες σειρές δεν καταννοούσα αυτή την διαφορά και έλεγα τι κακοί που είναι πλούσιοι που δεν θέλουν φτωχή ή φτωχό ως ταίρι για το παιδί τους. Οι Κορεάτες όμως έδειξαν με γλαφυρότητα αυτές τις διαφορές και τον διαφορετικό τρόπο σκέψης που έχουν οι δυο πλευρές και τους λόγους που γίνονται, που πλέον συμφωνώ μαζί τους.


9. Μ’ έκαναν να μη ζηλεύω τους πλούσιους, γιατί πλέον καταννοώ πως δεν είναι τόσο εύκολη και παραμυθένια η ζωή όπως την έβλεπα τόσο καιρό από τις άλλες ξένες σειρές. Εκεί απλά έξυναν την επιφάνεια και έδειχναν αυτό που ήθελε να δει ο κόσμος. Βλέποντας τους γάμους συμφέροντος, το πόσο προσεκτικά και πειθαρχημένα πρέπει να είναι τα παιδιά, πως δέχονται πολύ πίεση, δεν νιώθουν ελεύθεροι και πως δεν είναι απαραίτητα ευτυχισμένα τα παιδιά επειδή έχουν υλικά αγαθά, μ’ έκαναν να χαρώ με τη δική μου ζωή.


10. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να μάθουν την αλήθεια ή τη γνώμη σου, αλλά τους αρέσει απλά να κρίνουν. Δεν πιέζουμε κανέναν να μας ακούσει και δεν σπαταλάμε τα λόγια μας, μιας και δεν ενδιαφέρεται ο άλλος για την αλήθεια. Αυτό είναι κάτι που ακόμη το δουλεύω, αλλά θεωρώ πως είμαι σε καλό δρόμο.


11. Δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται. Οι άνθρωποι φτιάχνουν ψεύτικες ζωές και υποκρίνονται για να φανούν αρεστοί στα μάτια σου. Κάποιες φορές χωρίς κακία, αλλά επειδη αυτοί μειονεκτούν, και άλλες φορές για τον ίδιο λόγο αλλά και με σκοπό να σε μειώσουν, για να νιώσουν αυτοί ανώτεροι. Έτσι, δεν πιστεύουμε ότι μας λένε ή ότι φαίνεται, γιατί η φούσκα που έχει φτιάξει ο άλλος μπορεί να την καθαρίζει τόσο καλά, που να την έχει κάνει αόρατη.


12. Οι άνθρωποι κάνουν φιλίες όταν είναι παιδιά. Όταν, όμως το παιδί μεγαλώσει, μπαίνει η ανταγωνιστικότητα κυρίως μετά από πίεση της οικογένειας και η φιλία χάνεται, όταν ο άλλος νιώθει κατώτερος και βλέπει τον άλλον να προοδεύει. Η φιλία θα συνεχίσει να υπάρχει αν και οι δυο είναι πετυχημένοι ή αποτυχημένοι. Συνήθως, είναι απλά γνωστοί που βγαίνουν για να λένε ότι έχουν φίλους, αλλά στην πραγματικότητα δεν λένε αυτό που τους προβληματίζει και παρουσιάζουν μια ψεύτικη εικόνα του εαυτού τους και αυτό δεν είναι φιλία.


13. Οι “φίλοι” σε πλησιάζουν όταν έχουν κάτι να κερδίσουν. Όταν τους χρειάζεσαι και δεν έχουν κάτι να κερδίσουν από σένα, φεύγουν για να βρουν τον επόμενο.


14. Θα υπάρξουν πάντα άνθρωποι που θα σε κακολογήσουν όταν προοδεύεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τους αγνοήσουμε, γιατί πολύ απλά ζηλεύουν και η χειρότερη τιμωρία γι’ αυτούς είναι η αδιαφορία.


15. Ο καλός άνθρωπος κερδίζει τις περισσότερες φορές, αλλά δυστυχώς όχι πάντα. Απλά κάνουμε το καλό, χωρίς να περιμένουμε ανταπόδοση.


Ρώτησα τον μπαμπά μου τι μηνύματα χάραξε στην καρδιά του μέσα από τις Κορεάτικες σειρές και μου απάντησε πως και οι γονείς κάνουν λάθη και τώρα βλέπει καλύτερα τα λάθη των γονιών στα παιδιά και προσπαθεί να το βελτιώσει. Επίσης έμαθε να εκφράζει την αγάπη του κάθε μέρα, γιατί πλέον έχει κατανοήσει πως πρέπει να το λες για να το ξέρει ο άλλος.


Ρώτησα τη μαμά να μου πει τι μηνυμα έλαβε από τις Κορεάτικες σειρές και μου απάντησε πως έμαθε τη βρωμιά στο πολιτικό και οικονομικό παρασκήνιο και προσπαθεί να μην έχει άποψη γι’ αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, γιατί συνήθως δεν μαθαίνουμε την αλήθεια. Όπως επίσης και ένα μήνυμα που πήρε από την σειρά Doctor Prisoner που δείχνει πως δεν είναι τα πράγματα όπως φαίνονται και γι’ αυτό δεν πρέπει να κρίνουμε. Κάποια πράγματα είναι αυστηρά προσωπικά και δεν γίνονται πάντα γνωστά, αλλά τα βλέπουμε όταν τα σκέφτεται αυτός που τα βίωσε. Και τέλος πρόσεξε το μήνυμα πως το καλό στο τέλος κερδίζει.


Επιμέλεια άρθρου και μετάφραση από το αγγλικό: Korean Dramas (Greek Fans)

Photo credit: Korean Dramas (Greek Fans)

 


20 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page