top of page
Eftychia D.

Τα τρία πρώτα βιβλία που εκδόθηκαν από γυναίκες συγγραφείς στο Joseon

Σε μια εποχή που οι γυναίκες δεν είχαν “φωνή” ούτε είχαν πρόσβαση σε καλές θέσεις εργασίας στην Κορέα, κατάφεραν τρεις Κορεάτισσες να εκδόσουν τα βιβλία τους κατά την δυναστεία του Joseon και αυτό σίγουρα αποτελεί επίτευγμα και άξιο λόγου για να το αναπτύξω παρακάτω.


Το Naehun είναι ένα βιβλίο οδηγός για τις γυναίκες και το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε από γυναίκα στην Κορέα σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές και καταγράφει τις αρχές του κομφουκιανισμού για τον άντρα και την γυναίκα, ενώ εμπεριέχει λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται στο παλάτι, τονίζοντας τη συμπεριφορά που πρέπει να έχει μια γυναίκα σύμφωνα με τον κομφουκιανισμού και αποτελείται από 3 τόμους και 7 κεφάλαια.


Η Seo Yeongsuhap, ήταν Κορεάτισσα ποιήτρια και μαθηματικός και μία από τις δυο γυναίκες λόγιους που γεννήθηκε το 1753 από πατέρα κυβερνήτη. Παντρεύτηκε τον βασιλικό αξιωματούχο ονόματι Hong Inmo, και μαζί έκαναν τρεις γιους και μια κόρη. Και τα τέσσερα παιδιά έγιναν ποιητές, ενώ βλέποντας το ταλέντο του ενός γιου της στα μαθηματικά, τον ώθησε προς τα εκεί. Η ίδια έγραψε και εξέδωσε πολλά από τα ποιήματα της μαζί με τα απομνημονεύματα του συζύγου της.


Μια ακόμη σπουδαία Κορεάτισσα ήταν η Im Yunjidang, η οποία γεννήθηκε το 1721από οικογένεια της άρχουσας τάξης. Ο θάνατος του πατέρα της όμως οδήγησε σε μια σειρά από δυσάρεστα συμβάντα, που όμως δεν κατέβαλαν την κοπέλα, αλλά την βοήθησαν να μεγαλώσει με περισσότερη ελευθερία. Τα αδέλφια της αντιλήφθηκαν νωρίς το πόσο έυστροφη ήταν και της έδωσαν πρόσβαση σε βιβλία και την ενθάρρυναν να λέει την άποψη της. Έμεινε χήρα οχτώ χρόνια μετά τον γάμο της και τότε ανέλαβε να φροντίζει τα πεθερικά της και να κάνει παράλληλα αυτό που αγαπούσε περισσότερο. Έτσι, έγινε μια από τις πρώτες γυναίκες φιλοσόφους του νέο-κομφουκιανισμού και ασχολήθηκε με τη συγγραφή. Πρωτοπόρος της εποχής της, δεν δίστασε να σταθεί στο πλάι των γυναικών και να παλέψει για το δικαίωμα να μπορεί να σπουδάσει και να μάθει τον κομφουκιανισμό και μια γυναίκα, ενώ τόνισε τα σημεία που θεωρούσε λάθος στις αρχές του κομφουκιανισμού όσον αφορά ότι οι γυναίκες είναι ίσες με τους άντρες και ανέπτυξε μια δική της σκέψη. Σύμφωνα με το storymaps.arcgis οι φιλελεύθερες απόψεις της, την οδήγησαν στον θάνατο, αφού ο πατέρας της, ο άντρας της και οι γιοι της, την χτύπησαν μέχρι θανάτου. Το 1796 εκδόθηκε μια συλλογή των καταγεγραμμένων αντιλήψεων της με τίτλο, Yunjidang Yugo, με πρωτοβουλία του κουνιάδου της και του μικρότερου αδελφού της, αλλά δεν έμελλε να το δει, γιατί η έκδοση έγινε τρία χρόνια μετά τον θάνατο της.


Η Yi Bingheogak ήταν η τρίτη Κορεάτισσα συγγραφέας που εξέδωσε την γυναικεία εγκυκλοπαίδεια Gyuhap chongseo,στην οποία κατέγραψε το 1809 τις δουλειές του σπιτιού που πρέπει να κάνει μια γυναίκα και έδινε συμβουλές για πράγματα που ίσως δεν ήξερε μια νιόπαντρη όσον αφορά το μαγείρεμα (Jusaui), το φτιάξιμο ρούχων και το κέντημα (Bongimchik), να καλλιεργεί τη γη, να ξέρει να φροντίζει τον κήπο της και να εκτρέφει τα ζώα (Sangarak), πως να αναθρέψει σωστά τα παιδιά της, να ξέρει από πρώτες βοήθειες (Cheongnanggyeol), αλλά και να ξέρει να επιλέγει το σωστό σπίτι, να κάνει ξόρκια και να διώχνει τα κακά πνεύματα (Sulsuryak).

 

Πρωτότυπο άρθρο: Korea.net

Επιμέλεια & μετάφραση άρθρου: Korean Dramas (Greek Fans)

Photos: Wikipedia

 

Ακολουθήστε με στα social media μου:







linktr.ee:

26 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page