top of page

Το κουβάλημα στην πλάτη ενός ανθρώπου σε Κορέα και Ελλάδα

English article = https://honoraryreporters.korea.net/board/detail.do?articlecate=1&board_no=1853&tpln=1&fbclid=IwAR3q5PROfaHu2FPDdOG9XmWyePbWGK4DW15geovRTh5GSAsGoFN--Ed6g78 (Πατήστε μέσα στο άρθρο σε κάποια από τις φατσούλες κάτω για να δηλώσετε το συναίσθημα που σας άφησε το άρθρο)


Έχουμε δει πολλές φορές στα K-dramas να κουβαλά το αγόρι στην πλάτη του το κορίτσι. Όταν το είδαμε οικογενειακώς την πρώτη φορά, μου είπε ότι το βίωσε και αυτή στο χωριό της. Έτσι, βλέποντάς το ξανά πριν από λίγο καιρό αποφάσισα να ψάξω και να μάθω από που ξεκίνησε όλο αυτό.


Έτσι, έμαθα ότι πρωτοαναφέρεται τον 16ο αιώνα, όταν ο άνθρωπος κουβαλούσε φορτίο στους ώμους του και λίγο αργότερα και κάποιον άνθρωπο. Λέγεται ότι επί Τουρκοκρατίας, οι Τούρκοι όταν έβλεπαν κάποιον Έλληνα στο διάβα τους, στο ελληνικό νησί της Χίου, απαιτούσαν να τον κουβαλήσει στους ώμους του. Έτσι, οι Χιώτες πήγαιναν πάντα σε ζευγάρι και όταν έβλεπαν έναν Τούρκο, φορτωνόταν τον Έλληνα στην πλάτη τους. Αυτό κυκλοφόρησε από στόμα σε στόμα και το γνωρίζουμε μέχρι και τις μέρες μας, αλλά δεν είναι επιβεβαιωμένο.


Το κουβάλημα στους ώμους είναι μια συνήθεια που υπάρχει και στην Ελλάδα και το έκαναν κυρίως οι γονείς στα παιδιά τους, αλλά και ο άντρας όταν αγαπούσε τη γυναίκα, για να της δείξει ότι την αγαπά και θα της παρέχει προστασία και φροντίδα. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, οι ρυθμοί της ζωής άλλαξαν και η εργασία άρχισε να καταλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας. Έτσι, το κουβάλημα στην πλάτη περιορίστηκε και το κάνουν πλέον οι γονείς στα παιδιά τους.


Το ίδιο ισχύει και στην Κορέα που πλέον δεν το κάνουν τα αγόρια στην κοπέλα τους όπως παλιότερα, αλλά κυρίως οι γονείς στα παιδιά τους. Και στα K-dramas έχει περιοριστεί επίσης σε σχέση με τις παλιότερες σειρές, και το βλέπουμε να συμβαίνει όταν είναι μεθυσμένη η κοπέλα ή έχει τραυματιστεί στα πόδια της, κάτι που γίνεται και στην πραγματικότητα. Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις που θα το κάνουν αυτό, όταν τα αγόρια αγαπούν πολύ την κοπέλα τους και θέλουν να της το δείξουν. Και όπως πολύ σωστά επισήμανε η Vicky Kol, μέλος στη σελίδα Korean Dramas (Greek Fans), δεν παίρνουν στην πλάτη τους μόνο την κοπέλα τους ή τα παιδιά τους, αλλά και τους γονείς ή όποιον έχει τραυματιστεί ή είναι άρρωστος για να τον πάνε στο νοσοκομείο και όχι μόνο.


Όπως και να ‘χει, είναι μια συνήθεια που δεν έχει εξαφανιστεί τελείως και υπάρχει και στις δυο χώρες από τα πολύ παλιά χρόνια.


Στην Ελλάδα έχει διάφορες ονομασίες η συγκεκριμένη δραστηριότητα, λόγω των ντοπιολαλιών που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, αλλά είναι πλέον γνωστό ότι είναι μια πράξη στοργής που κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους περισσότερο και λιγότερο μεταξύ εραστών.

 

Πρωτότυπο άρθρο = Korea.net

Μετάφραση = Korean Dramas (Greek Fans)

Photo = Korean Dramas (Greek Fans)

 

Ακολουθήστε με στα social media μου:







linktr.ee:


158 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page